warto je zużyć jak najszybciej bo z czasem tracą swoje dobroczynne właściwości .
Tracą swoją barwę, zapach, walory smakowe i lecznicze.
Ulatniają się olejki, więc tracą aromat.
Ogólnie można chyba powiedzieć , że po roku nie ma co już ich stosować bo nie ma w nich nic cennego :)
A za rok będą przecież kolejne wakacyjne zdobycze ...
Zapasy można uzupełniać na bieżąco np. w sklepach internetowych.
Suszone zioła, przyprawy - w Turcji |
Przyprawy - w Turcji |
A tu już szczegółowo :
zioła i kwiaty pachnące- 2 lata,
zioła i kwiaty niepachnące - 3 lata,
korzenie - 5 lat,
owoce - 3 lata,
zioła zmielone, mieszanki przyprawowe rozdrobnione - nie dłużej niż rok.
I przede wszystkim trzymamy się daty przydatności do spożycia podanej na opakowaniu, żeby nam nie zaszkodziły.
Przechowywanie:
Przechowywanie:
-w pudełkach,
-w pojemniczkach szklanych ciemnych,
-szczelne zamknięcie,
-chronimy przed wilgocią,
- chronimy przed dostępem powietrza,
- osobne miejsce w kuchni na przyprawy.
- osobne miejsce w kuchni na przyprawy.
Oliwę z oliwek również przechowujemy w ciemnej butelce z dala od światła a najlepiej zużyć do roku od daty produkcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz