Pestki słonecznika są chyba ulubioną i najpopularniejszą przekąską do chrupania w Turcji
chrupią go i młodzi i starsi w każdym miejscu i o każdej porze dnia i nocy
a mówi się , że słonecznik daje bystrość i jasność umysłu
więc chrupmy i my :)
Zawierają :
- dużo magnezu,
- witaminę A,
- witaminę D,
- witaminę E,
- kwas foliowy,
- witaminę B6,
- kwas foliowy,
- witaminę B6,
- wapń,
- żelazo,
- potas.
- żelazo,
- potas.
A za tym idą wspaniałe właściwości
- poprawiają pracę systemu immunologicznego,
- niwelują poziom stresu,
- zwiększają odporność organizmu,
- łagodzą skutki uboczne leków,
- zapobiegają zespołom napięcia przedmiesiączkowego,
- pomagają zwalczać ból,
- działają odmładzająco,
- obniżają poziomu cholesterolu,
- poprawia koncentrację,
- poprawia koncentrację,
- uspokajają,
- obniżają ciśnienie krwi,
-zmniejszają bóle migrenowe,
-zmniejszają bóle migrenowe,
- działają profilaktycznie w chorobach serca,
- niwelują ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.
Dietetycy polecają garść nasion dziennie, najlepiej codziennie nasion innych roślin bo w bogactwie siła.
Najczęstszym z dań ze słonecznikiem
jest pasta ze słonecznika, pomysłów są dziesiątki.
Można je też dodawać do chleba, bułek, ciast, pasztetu, pesto, do sałatek, surówek, do panierek, makaronów, zup krem, placków, ciasteczek, do musli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz