niedziela, 22 grudnia 2013

Przyprawy , zioła - i ich data ważności

Często z podróży przywozimy pachnące przyprawy, zioła , korzenie, herbatki, suszone owoce i warzywa itp.
warto je zużyć jak najszybciej bo z czasem tracą swoje dobroczynne właściwości .

Tracą swoją barwę, zapach, walory smakowe i lecznicze.
Ulatniają się olejki, więc tracą aromat.

Ogólnie można chyba powiedzieć , że po roku nie ma co już ich stosować bo nie ma w nich nic cennego  :)

A za rok będą przecież kolejne wakacyjne zdobycze ...

Zapasy można uzupełniać na bieżąco np. w sklepach internetowych.

Suszone zioła, przyprawy - w Turcji

Przyprawy - w Turcji









































A tu już szczegółowo :
zioła i kwiaty pachnące- 2 lata, 

zioła i kwiaty niepachnące - 3 lata,
korzenie - 5 lat, 
owoce - 3 lata,
zioła zmielone, mieszanki przyprawowe rozdrobnione - nie dłużej niż rok.

I przede wszystkim trzymamy się daty przydatności do spożycia podanej na opakowaniu, żeby nam nie zaszkodziły.


Przechowywanie:
-w pudełkach,
-w pojemniczkach szklanych ciemnych,
-szczelne zamknięcie,
-chronimy przed wilgocią,
- chronimy przed dostępem powietrza,
- osobne miejsce w kuchni na przyprawy.

Oliwę z oliwek również przechowujemy w ciemnej butelce z dala od światła a najlepiej zużyć do roku od daty produkcji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...