Grillowanie w Turcji
Po turecku "mangal" , czyli grill, ze względu na sprzyjające warunki, to popularny sposób przyrządzania potraw. Zarówno w domu, jak i na pikniku. W mieszkaniach, apartamentach i willach na wybrzeżu bardzo często są już gotowe grille na tarasach, to plusy klimatu śródziemnomorskiego.
Grilluje się mięso, na przykład mielone nadziewane na metalowe szpikulce lub marynowane kawałki kurczaka, ale również świeże ryby i warzywa, ma przykład słodkie długie papryki czerwone lub zielone. A z grillowanego bakłażana robi się czosnkową pastę, idealny dodatek do grilla.
Do tego zielenina, tu portulaka z jogurtem, mogą być też duże liście rukoli skropione cytryną i posypane solą.
|
portulaka |
Popularnym dodatkiem są własnoręcznie robione frytki, smażone na oliwie z oliwek lub na oleju.
Swój urok ma też piknik na plaży. A jak tam wasze przygody z mangalem? Co lubicie wrzucić na ruszt?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz