Tradycyjne tureckie śniadanie w stylu Ottomańskim
Herbata turecka - nieodłączny element śniadania.
Koniecznie w specjalnych szklankach.
Dzięki temu , że szklanki są małe przez cały czas dolewamy gorącą herbatę,
najpierw czaj a później wrzącą wodę.
Jajecznica z sucuk -iem (czyt. sudżuk) , pikantną kiełbaską , która jest już tak wspaniale doprawiona , że nic więcej nie trzeba. Do podsmażonej kiełbaski wbija się jajka i gotowe.
Sigara böreği - super proste i super pyszne !
kształtem i wielkością przypominają cygara , z nadzieniem z serem feta. Można zrobić samemu np. kupując w sklepie tureckim gotowe ciasto yufka.
Przepyszne zielone oliwki - moje ulubione
Jeżeli dostaniecie w restauracji oliwki w takiej formie, nie przerażajcie się , są one specjalnie nacinane i miażdżone żeby nabrały jak najwięcej smaku :)
Oliwki suszone i marynowane
Orzechy włoskie - nieodłączny element śniadania
fantastycznie komponują się z serem feta, spróbujcie
Turcja jest jednym z trzech największych producentów tych orzechów na świecie, zaraz za Włochami.
A rodzynki - bez winogron nie wyobrażam sobie w ogóle krajobrazu tego kraju.
Tak więc rodzynek również nie może zabraknąć na stole.
Gęste dżemy
maczamy w nich pieczywo
tym sposobem podczas posiłku zbędne staje się masło,
chociaż w restauracji oczywiście możemy o nie poprosić.
A chleb, wierzcie mi , lepiej smakuje urywany niż krojony nożem, po pokrojeniu traci cały swój urok.
Pekmez
Tahini - pasta sezamowa, która nie jest ani słodka , ani słona
wspaniale smakuje zmieszana ze słodkim syropem z winogron : pekmez - em,
i tak nawet razem można je kupić w sklepach, w podwójnym opakowaniu.
Jest i Börek
Na deser coś słodkiego
Do tego schłodzony arbuz lub melon i turecka kawa jako zwieńczenie i mamy siły na cały dzień zapewnione.
Smacznego!