Który kraj słynie z herbaty jabłkowej ? Wydawać by się mogło, że Polska, bo przecież mamy tyle jabłek, a tutaj niespodzianka, bo jest nim Turcja. Ta najczęściej spotykana jest przepyszna i słodka, rozpuszczalna, granulowana, ale z jabłkami nie ma nic wspólnego.
Ja polecam tę w torebkach , Liptona. Pierwszy raz poczęstowano mnie nią na plaży kiedy oglądałam salę weselną i od razu się zakochałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQYvEiCp64fSTq5vDW8EyYJWkCFiNxvExe6-FExnWNYBCNveLGNvvlMSqE8AhwY5PMW6YDc2Sw-rp8TVVCDoHjDY1rnkuoPtE7LnKx9UYX_65o_LdjWmdRJoQJeOGnhzoDfU-KzMaqsmYp/s640/HERBATA+JAB%25C5%2581KOWA+kt.jpg) |
herbata jabłkowa |
Najlepszym zakupem oczywiście będzie tradycyjna czarna herbata , jednak sprzedawana jest w opakowaniach jednokilowych i wzwyż więc może znacznie obciążyć bagaż i przysporzyć nieprzyjemności na lotnisku , ja polecam więc zawsze zakupy spożywcze już tu na miejscu w Polsce - jest kilka sklepów w dużych miastach, a jak nie znajdziecie to w Berlinie jest duży wybór i można załadować cały samochód :)
Co do herbaty, można powiedzieć ilu ludzi tyle smaków, trzeba dobrać swój własny ulubiony smak. A to moje najnowsze odkrycie :
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7GY92pqFTKPXEa0dNeqZWhSzWXxZxMrzhyphenhyphenmBOCqEFl0l62y5esbClgxBsXnyk9CPft3Nn70di7SdB3rOn0e6EAjLD_nxq3mN4M9o52-6RpvPogzQGPtYkm-Up508Rs8j_TB_Eetx-Ix7b/s640/herbata+turecka+filiz+caykur.jpg) |
turecka herbata |
Niektóre herbaty są lepsze świeże po 5 minutach parzenia, ta akurat zdecydowanie dopiero po godzinie w czajniczku, generalnie czeka się minimum 15 min., żeby się dobrze zaparzyła. W opakowaniu mogą być duże liście lub rozdrobnione, niektórzy wolą liście, mówią, że nie będzie wtedy pyłu i odpadków. Podobno w komercyjnych tanich herbatach w torebkach, sprzedawanych w Europie, jest sam pył i odpadki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLT9zAow2fc8xFoSd9Fxrgn53eP_XZYqCitk2m4I0WhsHEzxy1yoZK2fj8ZOvoPQ2gYe3FpSbfgcvcZk5rvG_L7hoDMzcoLOyg4MJURb_FNdHXxR2kalwU2ry6baQQ6Va8qg7h7anFykNs/s640/oliwa+z+oliwek%252C+co+kupi%25C4%2587+w+Turcji%252C+kochamturcje.blogspot.com+2.jpg) |
turecka oliwa z oliwek, jedna z najlepszych |
Lista moich ulubionych produktów :
napoje :
- Camlica,
- Fruko,
oraz
- lokum ( z orzechami, pistacjami, najlepiej w czekoladzie )
- simit
- świeże pistacje
- miód
- dżem morelowy, figowy,
- syrop z winogron
- syrop z granata
- kajmak
- przyprawy (można kupić gotowe zestawy)
- warzywa suszone
- owoce suszone
- gotowe ciasto yufka
- mięsa , wędliny : sucuk i pastyrma ( sucuk czyt. sudżuk, idealny do jajacznicy a pastyrma do tostów ) , ale nie polecam przewozić ich w upały
- oliwa prosto od rolnika, kupiona na przykład na bazarze, ewentualnie tę ze zdjęcia
- wino tureckie
- sahlep
- zupa tarhana - składa się z suszonych składników
trzy ostatnie idealne na zimę :)
Najlepiej przywieźć do mu po prostu to co wam najbardziej smakowało na miejscu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOQcrxa7OmPoyw55Z7ez5S4Sj7wkgdmLUh7R4waHz4hM6mEVbt4U1RwSpQW3nGRhBe9AfHOIwows5_nTuv7KdaJz81aDFUYZ3hPdHFDvvLiZcapo7J_wMyp2ZOS4nk26M9_oLAul4vaKxO/s640/simit+klasyczny+z+sezamem%252C+co+kupi%25C4%2587+w+Turcji%252C+kochamturcje.blogspot.com.jpg) |
simit |
Dla mojej rodziny przywożę zawsze klasyczny simit z sezamem , ten twardy i dobrze wypieczony. Ostatnio kiedy wracałam ze Stambułu, rano w drodze na lotnisko zatrzymałam się i kupiłam dziesięć sztuk u simitci a już po czterech godzinach zajadali się nimi najbliżsi. :)
Szerbet najlepiej spróbować na miejscu świeży, jeżeli nie uda się, warto też kupić jakiś w sklepie, też pyszne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiplTjY41hKFcEI-77fE8ZGZ2D_yGVQevLoDj1lqF0WD0WiLfULEXBlYhKFkiGZzhWYVMsbe1XqL5w_orLn4Tyu2ih5W7IBw7NpNCoPjVxLze6O4nINhn3chOSP2NL62psb6SLvM26TY8Fa/s640/IMG_6933.1.jpg) |
Szerbet, napój turecki |
Woda inna w Polsce, źródlana, często naturalnie gazowana, polecam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjillk6Ug-b5US6Hmv3AaAU2hztf_BZTEI_bY4_ALSYu7kJHPdVKRtmzPST6YWmDsqo5dAUOvruKBOj2XiEbPwOgCWeBvhM8i2lt9i03B2O42a9ikPZ9pQon7YwOfL2yt-vv3pGgPmV32gH/s640/Jesienny+poniedzia%25C5%2582ek+pe%25C5%2582en+s%25C5%2582o%25C5%2584ca+15.jpg) |
tureckie orzechy laskowe, duże, dojrzałe, soczyste, pełne słońca :) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6zI17aemI93dMIv4WXxUQp-KQA4Dvdlo8TdPtBdUfVwEn-CBYPKTqFyoJXjjIxRZJvAVrRCKOrbozw6awjFK0bTB6N59eaUP8t6NuEbTORuWLbLP6UTl14l0tMSlck6KD5HBpXtneSLU7/s640/A+TURCJa%252C+KALE+PARK%252C+LOKUM+kolaz.jpg) |
lokum i inne tureckie słodycze, żelki bez żelatyny, z sokami owocowymi, migdały w słodkiej polewie oraz przyprawy |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7WAmZec0a3sa2V6_2jsNT3aZgHx26AoCotJOy6qopekXMDd93uHEVEGFxF6G_AhJU-JbTYVwFoQnr5ammsBRq_ukNGUdwlESQODVqCHSTUc0MKUtbLM3WaiZvL_MFpZ8D20yp2cWtBTjY/s640/bazar+18.jpg) |
orzechy i inne przekąski |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHg80Aeg0SIq5SFVbQjy5M-XJAYDoFamEFWd3fszgj6_cxyXO0Ox9K6-sT8Xq3J7gAe-W1fbhUkCaOstKImYadSXpLuhpKXwRk5hgv2wl9bLV-aWzcGTu1t6vaUkP88mXTrhTTiQ3pS_Kr/s640/bazar+19.jpg) |
zwykłe lub prażone , bez dodatków, solone lub słodkie |
Ulubione oliwki mojego męża. Ja wolę duże soczyste zielone. W tureckich sklepach można kupić oliwki na wagę i popróbować wszystkich po kolei, są tam również mieszanki, ale ja uważam, że w takich mieszankach smaki się mieszają i tak naprawdę wtedy wszystkie smakują tak samo. Przypomina mi się historia, kiedy pierwszy raz do Turcji przyjechał z nami mój brat i któregoś dnia siedzieliśmy w restauracji i mąż pyta się go : "No i jak tam? Smakuje ci kuchnia turecka?" a on na to : "Jakoś wszystko smakuje tak samo" , po czy myślimy myślimy i patrzymy co robi kucharz, a on podlewa wszystkie potrawy w bemarach tym samym sosem :)))) Nic dziwnego więc, że wszystko smakuje tak samo. Była to restauracja, gdzie podchodziło się do baru i wybierało gotowe potrawy z podgrzewanych pojemników.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2JQ-f2HTWKB1YmqctdhYNPsFUrKqWuA2121zbmRQSNmUN56Ucldop3JnyOCHeANdt1OpKA_8Ak4W8KQmBPTerrMjMHWbnWkF-C8IINbgplGDYnCFJ2r1mgEmJkEZd1KslDpxMXoBJcUvN/s640/IMG_20160923_142410.jpg) |
Czarne suszone oliwki w marynacie z przyprawami |
Wkrótce :
Lista produktów i dań do spróbowania na miejscu - będzie sto razy dłuższa :)