Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L.) , tur. harnup – gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny bobowatych. Występuje dziko i w uprawie w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim , jak podają encyklopedie.
Według Biblii: Mt 3:4 Jan Chrzciciel żywił się szarańczą (w greckim oryginale tekstu – akris, szarańcza), a strąki szarańczynu przypominają szarańczę (stąd wzięła się nazwa drzewa, oraz nazwa świętojański – od Jana Chrzciciela). Jako roślina pastewna wymieniona jest w ewangelii Łukasza 15:16 (po grecku – keration).
Tak więc chleb świętojański, wbrew nazwie, nie ma nic wspólnego z pieczywem. To wiecznie zielona roślina strąkowa, w owocach której możemy znaleźć dużo wartościowych składników. Suszony miąższ można stosować jako zamiennik kakao, ponieważ ma podobny smak, a nie zawiera kofeiny.
Szarańczyn strąkowy to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Określenie „chleb świętojański” przylgnęło do niej z powodu pojawienia się w Biblii. Znany z przypowieści syn marnotrawny „pragnął napełnić swój żołądek strąkami, którymi żywiły się świnie, lecz nikt mu ich nie dawał”. Był wysoko ceniony jako pasza dla zwierząt domowych, i podawany jest im zresztą również dzisiaj.
Owoce są dość duże w postaci strąków, podobnych do fasoli. Pod okrywą znajduje się słodkawy miąższ z kilkoma szarobrązowymi, twardymi nasionami. Tych pestek się nie je, ponieważ są bardzo twarde, prawie jak kamienie, za to łatwo można z nich wyhodować swoje własne drzewko :)
Owoce mogą być spożywane na surowo lub po przetworzeniu. Ze zmielonych nasion szarańczyna powstaje substancja zagęszczająca. Z owoców szarańczyna można też otrzymać melasę, czyli gęsty syrop o karmelowym posmaku, który stanowi zdrowy zamiennik cukru.
W Turcji można kupić syrop " Harnup Pekmezi" , który je się na przykład na śniadanie , po prostu maczając w nim chleb i jako zamiennik syropu winogronowego , bardzo popularnego. Można go znaleźć w sklepach w dziale z dżemami, miodami, tahini i innymi słodkościami.
Zdjęcia zrobiłam w sierpniu, więc wydaje się , że to właśnie pora ich zbiorów. Spróbujcie koniecznie jeżeli spotkacie takie drzewo.
Karob BIO opakowanie 200 g - można kupić w moim ulubionym sklepie Akademia Witalności : http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/karob-bio-200-g
a tak jest tam opisany :
Ekologiczny karob w proszku to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i są świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego kakao. Karob polecany jest wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. Ma słodkawy smak, bardzo przyjemny (w przeciwieństwie do kakao, które jest gorzkie).
Nie zakwasza organizmu! Zawiera żelazo, wapń, potas, magnez a także selen, miedź czy mangan. Oprócz tego witaminy A, B2, B3, B6. Zawiera także kwas galusowy, który działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Karob reguluje pracę jelit i nie wywołuje alergii tak jak kakao. Działa jako przeciwutleniacz, obniża poziom "złego" cholesterolu, może być stosowany w leczeniu biegunki i problemów trawiennych. Zaleca się go też osobom mającym problem z odkrztuszaniem wydzieliny płucnej, zwłaszcza palaczom. O zaletach karobu pisałam w tym artykule: http://www.akademiawitalnosci.pl/czekolada-to-superfood/
Producent: Fresano.