środa, 15 października 2014

Arbuz do chrupania

Pestki arbuza do chrupania


Nasiona arbuza przygotowuje się w taki sposób, że można je jeść tak samo jak pestki słonecznika lub dyni. 
Niepowtarzalny smak ...

Na wschodzie Turcji sprzedawane na wagę , najczęściej w sklepach z bakaliami , obok orzechów i innych łakoci, a o tej porze roku spotkałam nawet na ulicznych straganach.

Podobno dojrzałe pestki gotuje się dwa razy . Raz w wodzie z popiołem, a później w samej wodzie. Jakkolwiek to brzmi , popiołu nie czuć . Poza tym w sprzedaży przemysłowej pewnie przygotowanie nie jest tak wymyślne. Zapewne gotują je w samej wodzie. 

Smak zupełnie inny niż pestki , które znam . Obiera się je tak samo jak pestki dyni. Smaczne. Trzeba spróbować. Polecam 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...