Dobrego szerbetu szukałam od dawna, i nareszcie znalazłam, a oto moje najnowsze odkrycie .
Jest przepyszny, słodki i nie do opisania. Gasi pragnienie i orzeźwia.
Spróbujcie.
![]() |
Demirhindi Şerbeti, szerbet z tamaryndowca |
Skład :
owoce tamaryndowca ( demirhindi meyvesi)
miód ( bal)
cynamon ( tarçın )
galgant ( havlıcan )
goździki ( karanfil )
imbir ( zencefil )
lukrecja ( meyan kökü )
mastyks ( damla sakızı )
kurkuma ( zerdeçal )
chleb świętojański ( keçiboynuzu özü )
sok z winogron ( üzüm suyu )
Szerbet był niegdyś odświętnym rarytasem sułtanów.
Można go przygotowywać również z innych składników, generalnie z owoców i przypraw, ma być słodki i pity schłodzony. Niedawno w restauracji przed posiłkiem poczęstowano nas jako taki aperitif szerbetem z tymiankiem , był aromatyczny i taki zaskakujący, ale bardzo smaczny i bardzo pasuje do tutejszego klimatu.
Można zrobić go samemu w domu , ale składniki mogą być drogie i trudne do dostania, zawsze można zrobić jakiś łatwiejszy.
Generalna zasada szerbetów jest taka, że składniki ( bez wody ) miesza się i odstawia na noc , później zalewa się wodą i schładza w lodówce.
A czy jest jakiś polski odpowiednik tego? Do Turcji raczej nie pojadę, pewnie też w Polsce nigdzie tego nie dobędę. Składniki też lipa :D Może da się coś poradzić z naszymi polskimi cudactwami? :)
OdpowiedzUsuńTo trochę jak kompot, tylko z dużą ilością różnych aromatów. Są przepisy na szerbet, który da radę i u nas zrobić , np. znalazłam taki:
UsuńSzerbet z cytryną i miętą
składniki:
sok wyciśnięty z 4 cytryn,
10 gałązek mięty,
200 gram cukru,
1 łyżka miodu,
3 goździki,
2 litry wody,
Przygotowanie:
1.Oprócz wody, dodajemy wszystkie składniki do słoika z przykrywką (lub innego zamykanego pojemnika), mieszamy i zamykamy słoik, odstawiamy na osiem godzin. 2. Dodajemy dwa litry wody i zagotowujemy, nie gotujemy. Można przecedzić lub nie. Można pić ciepły lub schłodzony.
Ależ piękna grafika! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń